Artikelserie om ASP.NET 2.0 providers

I ASP.NET 2.0 introducerades ett par olika providers som kan användas för att enkelt få funktionalitet som kan användas på webbplatserna. Det finns ett antal inbyggda, och det är riktigt enkelt att skriva egna. Jag har tänkt att gå igenom de olika typer av providers som ingår i ASP.NET 2.0 (och som självklart finns med i senare versioner).

Ordningen på artiklarna kommer att bli som följande:

  1. Health monitoring
  2. Membership & Roles
  3. Profile
  4. Personalization

Kortfattat så är detta dess syften:

Health monitoring

Oavsett hur bra man skriver kod och hur pass mycket av koden som är enhetstestad osv så kan man aldrig vara säker på att inget ändå går fel. Användaren kan skriva in felaktig input, en exception kan uppstå av någon anledning eller så kanske en server går ner vilket leder till att ett fel uppstår.

Jag ska gå igenom hur man kan använda några av de inbyggda sätten att logga dessa fel på, samt gå igenom hur vi skriver en egen klass baserad på WebEventProvider, där vi ska lagra olika typer av undantag i en egen datakälla.

Membership & roles

Tidigare har vi varit tvungna att skriva egna funktioner som sköter inloggning, skapande av medlemmar, hantering av grupper och annat som har med användarhantering att göra. Med de Membership- samt Role-providers som finns för ASP.NET 2.0 kan vi enkelt sköta allt detta med antingen färdiga funktioner, eller de webbkontroller som finns.

Profile

När vi vill kunna lagra undan information för en viss användare så vill vi gärna slippa behovet av att skapa nya fält i databasen. Med Profile så kan vi enkelt i web.config ange vilka fält vi vill ha med och få hanteringen på köpet.

Personalization

Ett hett område är personalisering av sidor, det vill säga att ge användaren möjligheten att anpassa innehållet själv. Med Personalization så kan vi enkelt göra detta och samtidigt ge användaren möjlighet att dra och släppa kontroller, samt ange vissa parametrar för dessa.

Fördelen med att använda providers i ASP.NET är att vi enkelt kan skriva en egen klass som ärver basklassen för den aktuella providern, och sedan genom en ändring i web.config växla till en annan provider.

Jag kommer i artiklarna att ha två delar, en där jag går igenom hur man kommer igång med de inbyggda providers som finns, och en där jag visar hur vi kan bygga en egen provider och enkelt byta ut den inbyggda.

Som standard används SQL Server för att hantera all data, och vi kan enkelt anpassa en befintlig SQL Server-databas för detta genom att köra aspnet_regsql och som finns i C:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v2.0.50727 (enhet och namn på windows-mappen kan variera). För att installera alla tabeller, scheman och lagrade procedurer som vi kommer att behöva så skriv det här i kommandoprompten efter att ha bläddrat fram till mappen:

aspnet_regsql –A all –C “connection string till SQL Server-databasen”

Genom att välja “-A all” så installeras stöd för alla providers.

Har ni några önskemål som ni vill få med i artiklarna så lämna gärna en kommentar!

2 Comments

Comments have been disabled for this content.